Skip to Content

Blended learning is een onderwijsmethode die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Bij blended learning wordt traditioneel klassikaal onderwijs gecombineerd met online leren. Het biedt vele voordelen voor zowel docenten als leerlingen, zoals flexibiliteit, kosteneffectiviteit en gepersonaliseerd leren. Maar waar past geprint lesmateriaal binnen deze onderwijsmethode?

 

Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat het gebruik van geprint lesmateriaal niet in strijd is met blended learning. Integendeel, geprint lesmateriaal kan een waardevolle aanvulling zijn op online leren. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als naslagwerk of als aanvulling op online leermateriaal.

 

Geprint lesmateriaal biedt enkele voordelen ten opzichte van online leermateriaal. Zo kan het lezen van geprint materiaal minder belastend zijn voor de ogen dan het lezen vanaf een beeldscherm. Bovendien kan het gebruik van geprint materiaal bijdragen aan de concentratie van de leerlingen, omdat er minder afleiding is van notificaties en andere afleidingen op het internet.

 

Geprint lesmateriaal kan ook nuttig zijn voor leerlingen die moeite hebben met het begrijpen van complexe informatie. In dat geval kan het helpen om de informatie te kunnen markeren of notities te maken in de marge. Dit is niet altijd mogelijk bij digitaal materiaal.

 

Daarnaast kan geprint lesmateriaal gebruikt worden in situaties waarbij geen toegang tot internet is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij leerlingen die thuis geen internet hebben, of bij lessen buiten de school, zoals excursies of veldwerk.

 

Geprint lesmateriaal past binnen blended learning en kan zelfs een waardevolle aanvulling zijn op online leermateriaal. Het biedt voordelen zoals minder belasting voor de ogen, betere concentratie en toegankelijkheid in situaties zonder internettoegang.