De Nieuwe Toneelbibliotheek

Geen grote voorraden, maar on demand drukken

Geen grote voorraden, maar on demand drukken

In de Rotterdamse Schouwburg staat een ’boekjesautomaat’. Deze automaat, oorspronkelijk bestemd voor rolletjes snoep en chocoladerepen, bevat boekjes met toneelstukken van De Nieuwe Toneelbibliotheek. Deze uitgeverij richt zich op het verspreiden en zichtbaar maken van theaterteksten in Nederland en Vlaanderen. De Nieuwe Toneelbibliotheek herintroduceerde de boekjes nadat schrijvers en toneelgezelschappen enthousiast bleken over het idee. Of er veel vraag zou zijn naar de boekjes? De Nieuwe Toneelbibliotheek wist het niet en ging op zoek naar een drukker die kleine aantallen kon leveren. Ze kwamen uit bij Hollandridderkerk.

Boeken on demand gedrukt voor De Nieuwe Toneelbibliotheek

“Vanaf het begin waren onze verwachtingen duidelijk, we willen kwaliteit op verschillend gebied en daar wordt naar gehandeld.”

Historische en literaire waarde
“Vroeger was het gebruikelijk om bij een operapremière libretto´s aan het publiek te verstrekken. Deze tekstboekjes werden tot een jaar of tien geleden ook door toneelgezelschappen uitgegeven waardoor iedere voorstelling een eigen gezicht kreeg. Helaas verdwenen de boekjes omdat zij budgettair werden verdrongen door publiciteitsmateriaal als flyers en posters”, vertelt Ditte Pelgrom, redacteur bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. Het idee om opnieuw tekstboekjes uit te geven, werd door de toneelschrijvers en gezelschappen warm ontvangen. “Het bleek een gat in de markt en we kregen meteen steun van schrijvers en gezelschappen. Inmiddels hebben we een fikse bibliotheek opgebouwd, een mooie collectie vol historie en cultureel erfgoed. Inmiddels groeit het aanbod en loopt de verkoop via de boekjesautomaat, de reguliere boekhandels, de theaterboekwinkel in Amsterdam, bij de voorstellingen in theaters maar vooral via de website behoorlijk op.”

Wensen en kwaliteitseisen
Bij De Nieuwe Toneelbibliotheek is Connie Nijman verantwoordelijk voor de vormgeving en lay-out van de boekjes. “De redenen om voor Hollandridderkerk als drukker te kiezen zijn divers” , legt Connie uit. Als professioneel ontwerper en grafisch vormgever is zij natuurlijk kritisch op de kwaliteit van de uitgaven. “De uitstraling van het boekje moest aandoen als handwerk door de keuze voor een speciaal lettertype en een bepaalde papiersoort voor de pagina’s en de omslag. Voor de omslag hebben we per genre voor een andere kleur gekozen. Bij Hollandridderkerk stonden ze open voor mijn wensen en verkenden we samen de mogelijkheden. Ook was het bedrijf ver in de ontwikkeling en ervaring met bestelapplicaties. Het is heel prettig dat we geen omkijken hebben naar de bestellingen, in het traject van productie en het verzenden naar de klant worden wij helemaal ontzorgd door Hollandridderkerk. Wat voor ons de doorslag gaf, is het feit dat we elkaars taal spreken. Vanaf het begin waren onze verwachtingen duidelijk, we willen kwaliteit op verschillend gebied en daar wordt naar gehandeld.”

Ervaar het ook
Bent u ook op zoek naar een drukker die u openstaat voor uw wensen? Samen met u verkennen we de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. We vinden het leuk om uitgedaagd te worden en met u mee te denken.

Proefboek bestellen
Eerst zien, dan geloven. Dat kan bij ons. Laat nu kosteloos een proefboek maken en ontdek de kwaliteit.